06 September, 2010

Cosmo's World Theme Park: Jejak kaki ke dunia Alice......

NOVEMBER 2009

Kali ni saya nak sembang tentang Taman Tema Cosmo World, Berjaya Times Square (BTS)...Ok baca fakta ni dulu ye.... 
BTS terletak di Jalan Imbi KL dibuka pada tahun 2003 dan merupakan pusat beli-belah yang besar sangat dengan dua buah hotel bertaraf lima bintang. Kalau nak tau, BTS ni digelar ‘bangunan yang dibina dalam satu fasa yang terbesar di dunia’, merangkumi keluasan lantai keseluruhan 700,000 m² dan menjadi mercu tanda utama pusat membeli-belah, penginapan mewah, perniagaan, makanan dan hiburan.Kat dalam ni ada 1000 kedai runcit khusus, 1200 bilik servis mewah, serta 65 kedai makan.Pastu ada Taman Tema Dalaman terbesar di Asia (Cosmo World). Kat sini ada teater IMAX 2D dan 3D pertama di Malaysia yang terletak di tingkat 10.

Saya pernah kerja kat KL dulu.Jadi takde masalah nak pegi Jalan Imbi...eh sampai dah...cepatnya...Berpusing-pusing mencari tempat parking ni..pening dibuatnya.Pastu nak pegi tingkat 5 ni, rasa jauh sangat berjalan.Macam-macam eskelator kena tempuhi..yang cerun 90 darjah pun ada...45 darjah pun ada..yang landai pun ada.Padahal tingkat 5 je pun...Memang eksklusif la tempat ni.Rasa segan pulak.

Nak masuk taman tema ni kena bayar dekat RM 35 sorang.So sekarang nak pegi mana dulu ye.GALAXY STATION ke, FANTASY GARDEN ke, HAUNTED CHAMBERS ke,CARNIVAL GAMES ke, nak main Roller Coaster dulu ke atau pegi panggung IMAX 3D. Akhirnya... tak sempat nak bepikir, anak saya dah meluru pegi tempat permainan kanak-kanak....eeeee Humaira jangan lari......Sebenarnya tempat macam ni, kanak-kanak lagi 'enjoy' berbanding orang dewasa sebab rasanya 70% permainan dikhususkan untuk kanak-kanak..Kawasannya cukup memberikan kita imaginasi dan fantasi seperti berada dalam dunia Alice n Wonderland.Orang yang tak kanak-kanak, main roaler coaster je dan permainan yang boleh berayun-ayun. Sempat gak la tengok pertunjukan silap mata yang membuatkan saya banyak kali menguappp...& tengok filem 3D Finding Nemo yang memeningkan.

Ada satu yang merunsingkan saya dan terdetik dalam hati ni...camne kalau bangunan ni runtuh ye.Sebabnya setiap kali keretapi roaler coaster ni jalan, setiap kali tu la terasa ala-ala gegaran.Deruan ribut roaler coaster dan geselan landasan yang membingitkan sampaikan kalau kita berada di tingkat 2 pun boleh dengar.Kalau kontraktor yang buat bangunan ni jenis 'ceroi' dan ada unsur rasuah, rasanya tak sempat menyambut ulangtahun ke-10 dah retak macam stadium terengganu yang runtuh.InsyaAllah kukuh la kot bangunan ni. Bukan calang-calang orang yang buat ni.......

Saya seronok kat sini bukan disebabkan permainan ekstrem (kat genting pun ada) tapi disebabkan dunia fantasi yang dicipta dalam Cosmo World ni membuatkan hati kita rasa.........ermmm susah nak cakap ..datang la sendiri. Apa-apa pun tak kisah la, yang penting saya dapat bersama & meluangkan masa dengan anak saya dan wife saya...
ni bukti betapa seronoknya main...sampai tertidur


No comments:

Post a Comment