13 June, 2011

BUKIT BENDERA PULAU PINANG : Pemandangan Georgetown, Tumbuhan Hijau, Kesejukan Subuh 10 darjah Celcius, Banglow 100 Tahun, Keretapi Kayu, Balai Polis 1929.........Suasana 1920-an

JUN 2011

APA YANG MENARIK PERHATIAN SAYA TENTANG BUKIT BENDERA :

  • Saya rasa ada 2 perkara je, kenapa ramai pelancong suka pergi Bukit Bendera. Satu, PENGALAMAN NAIK KERETAPI. Dua, TENGOK PEMANDANGAN PULAU PINANG DARI ATAS BUKIT. Lain-lain, takde ape pun... 
  • Harga tiket berpatutan RM 8 je untuk dewasa
  • Keretapi generasi ketiga buatan switzerland. Moden, ada pendingin udara, sejam boleh menampung 1000 orang, paling cepat sampai 3 minit, paling lambat 5 minit. Sekarang dah tak yah berebut-rebut dan beratur panjang seperti zaman dulu. Satu 'train' boleh muat lebih 100 orang dalam satu masa.Zaman dulu, masa 1899, keretapi hanya guna kuasa wap dan kuasa jentera roda daripada empangan dan boleh masuk 10 orang sahaja. Pastu keretapi generasi kedua bermula tahun 1977 dengan muatan sehingga 80 orang dan mengambil masa sehingga 15 minit perjalanan.
  • Dengan ketinggian 830 meter, Bukit Bendera menawarkan pemandangan yang cukup menenangkan. Kita boleh lihat satu bandar Georgetown, Jambatan Pulau Pinang, Lautan dan 'of course' tumbuhan hijau.Kawasan ni memang dibiarkan untuk tidak dibuat pembangunan bagi mengekalkan sifat semulajadinya.Kalau dapat bermalam kat sini memang syok dan sejuk sebab kesejukan boleh mencapai sehingga 10 darjah celcius.
  • Kat sini semua banglo berusia lebih 100 tahun. Banglo ni berpenghuni dan sangat klasik seperti zaman Inggeris. Kalau jual boleh mencapai puluhan juta.Kalau nak sewa satu malam RM 700-RM 800.Balai Polis kat sini pun dibina tahun 1929.
  • Ikut sejarahnya Bukit Bendera ni dibangunkan oleh Franchis Light bermula 1890an bagi tujuan membuat 'signal' kepada kapal-kapal. Dulu, kawasan ni terkenal dengan ladang strawbery. Sekarang dah takde. Tak tau la sebab apa.
  • Syok dapat naik teksi buggy. Satu buggy RM 30. Dia akan bawa kita jalan-jalan separuh bukit bendera. Syok...jimat tenaga..boleh tengok macam-macam banglo, pemandangan tepi-tepi bukit, bunga yang cantik-cantik dan tempat letak surat yang berusia lebih 50 tahun.
  • Ada pulak pertunjukan ular. Nak merasa peluk ular dan ambik gambar dengan ular sawa, kena la bayar...
ADA SATU JE PERKARA YANG SAYA HARAP TAK BERLAKU :
  • Terkandas di atas Bukit Bendera disebabkan keretapi rosak. Contohnya tahun 2009, 500 orang terkandas selama 4 jam. Sekarang ni, walaupun guna 'train' canggih masih berlaku kerosakan beberapa kali yang menyebabkan perkhidmatan terhenti.









Meronda naik buggy..siap ada penerangan lagi tu daripada driver

Cantik bunga ni..mekar sehingga 3 bulan dihadapan banglow berusia lebih 100 thn


Kereta generasi pertama tahun 1900 an. Pakai kayu je...



1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete